Blog

Dödölle mánia
„Amikor állítottuk össze a Margaret’s étlapját, akkor egy dologban biztos voltam. Szerettem volna egy olyan ételt, ami kicsit visszavisz a gyerekkoromban. Innen jött a dödölle, amit a nagymamám rendszeresen készített nekünk, amikor mentünk hozzá látogatóba. Nagymamám receptjét vettem hozzá alapul, majd csavartam rajta egy kicsit, hogy a modern szájíznek is megfeleljen. Így született a Margaret’s ‘Dödölle Mánia’.” – Ádám, a Margaret’s séfje.
Mi is ez az étel?
A dödölle matematikailag könnyen felírható: kevés, de minőségi alapanyag + sok munka és szeretet = dödölle. A dödölléhez alapjaiban ugyanis valóban nem kell sok alapanyag, mindössze krumpli és liszt keveréke.
A fogás különlegessége a tészta állagán múlik, ugyanis akkor tökéletes az étel, ha kívül kemény és nagyon ropogós, míg belül krémes az állaga. Ezt még tovább extrázzuk különböző töltelékekkel, hogy minél kiadósabb legyen a fogás:
Mi hogyan szolgáljuk fel?
A Margaret’s-nél öt különböző variációban kóstolhatod meg ezt a régen nagy népszerűségnek örvendő ételt: csülökkel töltött, juhtúróval töltött, kolbásszal töltött, rókagombával töltött és sajttal töltött dödöllét szolgálunk fel a Margit krt. 2.-ben.
Dödölle vagy nem dödölle? Ez itt a kérdés.
Mint minden régi magyar ételnek, így itt is megoszlik a közvélemény azzal kapcsolatban, hogy hogyan hívjuk ezt a fogást. A Mátra alján és a palócoknál ganca vagy krumplibukta néven ismerik, míg Zalában és Vas megyében a dödölle mellett sok helyen krumpligánicának is hívják ezt az ételt. A sornak itt még nincs vége, ugyanis Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében cinke, Baranya és Somogy megyékben pedig gánica a becses neve.
Összegzés
A dödölle tehát egy régi magyar étel, amit nálunk egy szokásos Margaret’s-féle csavarral kóstolhatsz meg a Margit körúton. Foglalj asztalt, ezt nem érdemes kihagyni!

